X
تبلیغات
پایگاه ارشد علوم دامی - افزودنیهای خوراکی در رشد
 
 
 
پایگاه ارشد علوم دامی

افزودنیهای خوراکی در رشد

نویسنده : سعید برمکی( ارشد تغذیه دام) | تاریخ : 21:32 - پنجشنبه سی و یکم فروردین 1391

افزودنیهای خوراکی در رشد

مقدمه:

اهمیت مواد افزودنی در تغذیه:

امروزه به منظور تحریک رشد ، رفع کمبود مواد مغذی،تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از بیماری ها:

1.آنتی بیوتیک ها

2.پروبیوتیک ها

3.آنزیم ها

4.مواد معدنی

5.اسید های آلی ....

 

مواد افزودنی بر اساس چگونگی عملكردشان(مكانیسم اثر) به شرح زیر دسته بندی می گردند:

1- مواد افزودنی كه موجب افزایش طلب و اخذ غذا و نیز انتخاب آن توسط حیوان می شوند.

آنتی اكسیدان ها و طعم دهنده ها به مواد غذایی در این گروه جای می گیرند.

2- مواد غذایی كه رنگ و كیفیت فرآورده های دامی را بالا می برند. گزانتوفیل ها

3- مواد افزودنی كه وضعیت سلامتی حیوان را تحت تاثیر قرار می دهند. تركیبات ضد نفخ، زغال(كربن فعال) و داروهای ضد قارچ و...

4- مواد غذایی كه موجب تغییرات متابولیسم بدن می شوند. هورمون ها و تركیبات مشابه هورمونی

5- مواد افزودنی كه تسهیلات هضم و جذب غذا را فراهم می سازند.

مواد افزودنی كه باعث افزایش تولید و رشد می گردند در این گروه جای می گیرند. این مواد شامل آنتی بیوتیك ها، تركیبات آرسنیكی و دیگر تركیبات شیمیایی محرك رشد می باشند.

 

آنتی بیوتیک ها Griggs, J. P and J. P. Jacob (2005).

 

آنتی بیوتیک ها فرآورده‌های حاصل از فعالیت میکروارگانیسم ها هستند که بطور اختصاصی رشد دسته‌ای دیگر از میکروارگانیسم ها را متوقف ساخته یا آنها را از بین می‌برند. آنتی بیوتیک ها برای میزبان نسبتاً بی‌زیان می‌باشند و می‌توانند برای درمان بیماریها بکار روند. به عبارت دیگر، آنتی بیوتیکها مواد شیمیایی هستند که از میکروارگانیسمهایی مانند قارچهای میکروسکوپی و باکتریها بدست می آیند و از ادامه زندگی سلولهای یوکاریوتها یا پروکاریوتها جلوگیری نموده و یا مانع تکثیر آنها می‌شوند. اجزای سازنده آنتی بیوتیکها بسته به کاری که انجام می‌دهند متفاوت است.

  بیشتر آنتی بیوتیکها بر روی هر دو نوع سلول پروکاریوتها و یوکاریوتها اثر می‌کنند و به همین دلیل نمی‌توان همه آنها را از نظر درمانی برای انسان مورد استفاده قرار داد. آنتی بیوتیکها روی واکنشهای بنیادی یک سلول اثر می‌کنند. بعضی از آنها خاصیت ضد سرطانی دارند زیرا اثر آنها بیشتر روی سلولهایی است که در حال تقسیم سریع هستند و به همین دلیل باکتریها و سلولهای مغز استخوان که سازنده گویچه‌های سفید خون و گویچه‌های قرمز خون می‌باشند و همچنین سلولهای سرطانی در مقابل آنتی بیوتیکها حساسیت بیشتری دارند. تاریخچه نشان می دهد که مدتها قبل از کشف پنی‌سیلین بشر آموخته بود بطور تجربی بعضی مواد خام را به عنوان عامل ضد میکروب مورد استفاده قرار دهد. 600 – 500 سال قبل از میلاد مسیح، چینی ها شیره کپک زده لوبیای شور را برای درمان عفونتها بکار می‌بردند. اصطلاح آنتی بیوز اولین بار در سال 1889 بوسیله ویلمین برای توجیه ماهیت رقابتی جوامع بیولوژیک که در آن فقط قویترین و اصلح‌ترین زنده می‌ماند بکار برده شد و چند سال بعد این اصطلاح برای آنتاگونیسم میکروارگانیسمها نیز مورد استفاده قرار گرفت.

  

 

کاربرد آنتی بیوتیک ها

 

نخستين موادي كه بعنوان افزودني مورد توجه قرار گرفتند آنتي بيوتيكها و عوامل ضد باكتري بودند. از سال1949 آنتي بيوتيكها را به طور گسترده در جيره غذايي دام مورد استفاده قرار مي دهند و هنوز هم در مورد چگونگي اثر آنتي بيوتيكها و طرز اثر آنها در رشد جوجه ها و استفاده از بيشتر مواد غذايي توسط طيور بين دانشمندان تغديه بحث و اختلاف نظر وجود دارد، ولي به طور كلي به نظر مي رسد استفاده آنها بر اثر عمل انتخابي در روي باكتريهاي روده باشد. بدين ترتيب از رشد ميكروبهاي بيمايزا جلوگيري مي كنند و آنها را از بين مي برند و سبب تحريك و رشد بعضي ميكروبهاي مفيد روده مي گردند و بنابراين نوع عمل آنتي بيوتيك ها ممكن است بسيار گسترده باشد. بعضي از آنتي بيوتيكها با غلظت پايين به عنوان محرك رشد همراه با خوراک به كار مي روند و منجر به افزايش رشد و بهبود ضريب تبديل غذايي شده و باعث مي گردند كه در استفاده از برخي اجزاء غذايي مانند ويتامينها و برخي مواد معدني صرفه جويي صورت گیرد ، همچنين در مواقع هر گونه استرس نظير واكسيناسيون، تغيير جيره و غيره در پرنده از اين نوع آنتي بيوتيكها استفاده مي گردد. چند نمونه از رایج ترین آنها را در جدول 2 می توانید مشاهده نمایید.
به طور کلی کاربرد آنتی بیوتیک ها در تغذیه حیوانات به 3 دلیل عمده زیر است:

 

1)     براي درمان حيوانات بيمار بكار مي روند.

2)     براي پيشگيري از حيوانات حساس به عفونت كاربرد دارند.

3)     در دوزهاي كم براي رشد مطلوب گوساله، خوك، پرندگان و ماكيان به کار می روند.

 

تاثیرات کلی آنتی بیوتیک ها

آنتی بیوتیکها به هیچ وجه فلور روده را از بین نمی برند بلکه انواعی از میکروارگانیسمها راکم و بیش تحت تاثیر قرار می دهند. مثلا  باسی تراسین رشد باکتریهای گرم مثبت را متوقف می سازد و تتراسایکلین رشد باکتریهای گرم منفی- ریکتریاها- و ویروسهای بزرگ را تحت تاثیر قرار می دهد.

اصولا اثر آنتی بیوتیک روی اسید نوکلئیک و سنتز پروتئین از طریق سموم غیر فعال کننده ی آنزیمی وآنتی متابولیتها انجام می شود. آنتی بیوتیکها علاوه بر اینکه روی میکروبهای لوله گوارش و بافت دستگاه گوارش موثرند کارهای دیگری انجام میدهند که شامل موارد زیر است(5):

 

1)     تشدید فعالییت برخی آنزیمهای هضم.

2)      کاهش تولید توکسین در روده.

3)     اثر بر ترشحات غدد داخلی.

4)     افزایش ابقای ازت و بهره وری انرژی.

5)     صرفه جوئی در مصرف ویتامینها و مواد معدنی.

 

مقاومت باکتریایی (Miles,R.d,.G.D.et al. (2006))

استفاده از آنتی بوتیک ها باعث ایجاد دو مشکل اساسی در سلامتی انسان می شود که شامل وجود باقیمانده های آنتی بیوتیکی در بافت های بدن و فرآورده های دامی و مقاومت پاتوژن ها به آنتی بیوتیک است.

وجود باقیمانده های آنتی بیوتیک در فرآورده های دامی و مصرف توسط انسان از طریق زنجیره غذایی باعث بروز واکنش های آلرژیک، تب، اسهال، گرفتگی ماهیچه های شکمی، اثرات مخرب بر متابولیسم مواد در دستگاه گوارش و غیره می شود. کمیته SWANN در امریکا گزارش کرده است که باقیمانده های پنی سیلین در شیر می تواند باعث بروز واکنش های آلرژیک شود، اما در مقایسه با تحقیقاتی که در خصوص مقاومت آنتی بیوتیکی انجام شده است، اتحقیقات در خصوص

اثرات باقیمانده های این مواد در بافت های بدن کمتر است. با این حال بسیاری از کشور های پیشرفته استانداردهایی را برای حد اکثر مقدار باقیمانده های آنتی بیوتیک در فرآورده های دامی تعیین و مقدار آن را کنترل می کنند. مهمترین علت مقاومت به آنتی بیوتیک ها، استفاده از آنتی بیوتیک های مشابه در طولانی مدت در غذای دام و طیور است. انتقال مقاومت آنتی بیوتیکی به انسان از طریق زنجیره ی غذایی صورت می گیرد که طی آن ژن های مقاوم به آنتی بیوتیک از فلور میکروبی دام به پاتوژن های انسانی منتقل می شوند

بعنوان مثال كاربرد سارافلوكساسين براي رشد مطلوب در ماكيان در آمريكا باعث بروز مقاومت سالمونلاها نسبت به فلوروكينولون ها و همينطور كاربرد آوپارسین كه يك آنتي ميكروبيال گليكوپپتيد است، باعث ظهور VRSA (استافيلوكوك آرئوس مقاوم به وانكومايسين) و VRE (انتروكوك مقاوم به وانكومايسين) را مي توان نام برد. قسمت زيادي از آنتي بيوتيك هاي مصرفي در غذاي حيوانات از همان گروه آنتي بيوتيك هايي هستند كه براي درمان عفونت هاي انساني بكار مي روند شامل تتراسيكلين ها، سولفوناميدها، پني سيلين ها، ماكروليدها، فلوروكينولون ها، سفالوسپورين ها، آمينوگليكوزيدها، كلرامفنيكل و غیره مي باشند. باكتري هاي مقاوم چه از طريق زنجيره غذايي و چه از راه تماس با حيوانات مي توانند به انسان ها منتقل شوند. كامپيلوباكتر در روده جوجه و ماكيان به فراواني يافت مي شود و انسان ها در اثر خوردن گوشت جوجه نيم خام و يا تماس با آنها مبتلا مي شوند. در سال 1989 كامپيلوباكترها به فلوروكينولون ها حساس بودند. در سال 1995 ( كه FDA كاربرد فلوروكينولون ها را در ماكيان تاييد كرد) به زودي كامپيلوباكترهاي مقاوم به فلوروكينولون ها ظاهر گرديدند. كاهش مصرف غيرضروري آنتي بيوتيك ها بعنوان مكمّل غذايي در حيوانات فشار روي ميكروارگانيسم ها را كه منجر به ايجاد باكتريهاي مقاوم مي شوند، كمتر خواهد كرد. نمودار زیر روند بروز مقاومت سالمونلا تيفي موريوم در حيوانات و انسان در دهه ی 90 نشان می دهد.

 روند بروز مقاومت سالمونلا تيفي موريوم نسبت به كينولون ها در  حيوانات و انسان

تاثیر چند افزودنی غذایی محرک رشد بر عملکرد، ترکیب لاشه و مقادیر هماتولوژی جوجه های گوشتی

این آزمایش برای مقایسه تاثیر افزودنی های غذایی محرک رشد رکسارسون، آویلامایسن و فورمایسین گلد بر عملکرد ، ترکیب لاشه و مقادیر هماتولوژی جوجه خروس های گوشتی سویه تجاری راس 308 انجام شد.

رکسارسون :3- نیترو 4- هیدروکسی فنیل آرسنیک اسید با نام عمومی روکسارسون  یکی از ترکیبات محرک رشد می باشد که می تواند در بهبود رشد و ضریب تبدیل خوراک، تولید تخم مرغ، رنگ دانه سازی و کنترل بیماری کوکسیدیوز موثر باشد (چن و همکاران، 2000 ).

آویلامایسین: آویلامایسین نام عمومی یکی از آنتی بیوتیک های الیگو ساکاریدی و از گروه اُرتوزو مایسین می باشد.

فورمایسین گلد: این ترکیب حاوی فرمالدئید، اسید پروپیونیک و بنتونایت سدیم می باشد . اجزای این گرو ه از ترکیبات هر یک به نوبه خود در قسمت های مختلف دستگاه گوارش وظایف ویژ ه ای بر عهده دارند و اثرات بهینه ای ایجاد می کنند.

 

 

نتایج:

نتایج آزمایش نشان داد که تمام محرک های رشد به استثنای فورمایسین گلد  0/05درصد سبب بهبود نسبی عملکرد پرندگان شدند.

افزایش وزن پرندگان تغذیه شده با مخلوط آویلامایسین و روکسارسون نسبت به سایر تیمارهای آزمایشی بیشتر ولی غیرمعنی دار بود. درصد لاشه قابل طبخ و ران به ترتیب تحت تأثیر مصرف آو یلامایسین و فورمایسین گلد  قرار گرفت .

ترکیبات محرک رشد به ویژه فورمایسین گلد  در مقایسه با جیره شاهد سبب کاهش معنی دار مقدار کلسترول خون پرندگان شدند.

بر اساس نتایج این آزمایش محرک های رشد رکسارسون، آویلامایسین و مخلوط آنها بدون تأثیر بر مصرف خوراک سبب بهبود نسبی وزن پرندگان و کاهش نسبی هزینه تولید هر کیلوگرم گوشت می شوند.

 

اسید های آلی (Organic Acids)

 

یکی از مواد جایگزین برای آنتی بیوتیکها، اسیدهای آلی هستند که به صورت انفرادی یا ترکیبی از چندین اسید می باشند. مشابه آنتی بیوتیکها، اسیدهای آلی زنجیرکوتاه نیز یک فعالیت ضد میکروبی خاص دارند. برخلاف آنتی بیوتیکها فعالیت ضدمیکروبی اسیدهای آلی وابسته به pH می باشد. بنظر می رسد که اثرات اسیدهای آلی ماوراء فعالیت ضدمیکروبی نسبت داده شده به آنها باشد. کاهش در تعداد باکتریها با تغذیه اسیدهای آلی مرتبط است که بطور خاصی علیه گونه های حساس به محیط اسیدی از قبیل ای کولای، سالمونلا و کامپیلوباکتر موثر هستند. هم آنتی بیوتیکها و هم اسیدهای آلی قابلیت هضم پروتئین و انرژی را از طریق کاهش رقابت میکروبی با میزبان برای مواد مغذی، کاهش اتلاف نیتروژن اندوژنوس، کاهش وقوع عفونتهای تحت کلنیکی و ترشح میانجی های ایمنی و کاهش تولید آمونیاک و سایر متابولیتهای کاهش دهنده رشد، بهبود می دهند. اسیدهای آلی چندین اثر اضافی بغیر از اثرات آنتی بیوتیکها دارند که شامل کاهش pH مواد هضمی، افزایش ترشحات پانکراس و اثرات مورفولوژی روی موکوس دستگاه گوارش می باشد.

به عنوان یک گروه از مواد شیمیایی ،  هر اسید کربوکسیلیک آلی شامل اسیدهای چرب و اسیدهای آمینه که ساختار عمومی R-COOH دارند، می باشد. اما همه این اسیده ها روی میکروفلور دستگاه گوارش اثر ندارند . در حقیقت اسیدهای آلی مرتبط با فعالیت مخصوص ضد میکروبی، اسیدهای زنجیر کوتاه ( C1-C7 ) و یا اسیدهای مونوکربوکسیلیک ساده مثل فرمیک ، استیک، پروپیونیک و بوتیریک اسید و یا اسیدهای کربوکسیلیک با یک گروه هیدروکسیل
(معمولا روی کربن آلفا) مثل لاکتیک ، مالیک ، تارتاریک و سیتریک اسید هستند. نمک های برخی از این اسیدها نیز مشخص شده که باعث بهبود عملکرد می شوند. دیگر اسیدها از قبیل سوربیک و فوماریک  مقداری فعالیت ضد قارچی داشته و اسیدهای کربوکسلیک زنجیر کوتاه حاوی باندهای دوگانه می باشند . اسیدهای آلی اسیدهای ضعیفی بوده و فقط بطور جزئی تفکیک شده هستند و اکثر آنها با فعالیت ضدمیکروبی، دارای یک PKa خاصی هستند که در آن pH نصف اسید بصورت تفکیک شده است که معمولا بین 3 تا 5 است . جدول 3 ، نام معمولی ، نام شیمیایی ، فرمول ، وزن مولکولی و اولین PKa اسیدهای آلی که معمولاً در جیره های خوک و طیور استفاده می شوند نشان داده شده است .

 

 

اثرات ضد میکروبی از یک اسید به اسید دیگر متفاوت بوده و به غلظت و pH وابسته است

 

شکل های استفاده از اسیدهای آلی

دو شکل از اسیدهای آلی در بازار وجود دارد:

1-    شکل بدون پوشش

2- شکل پوشش دار.

فرآورده های بدون پوشش به شکل مایع یا پودری هستند که به عنوان مکمل در غذا یا آب آشامیدنی اصولا جهت از بین بردن سالمونلا استفاده می شوند. همه اسیدهای آلی که دارای فعالیت ضدباکتریایی علیه سالمونلا هستند به طور بالقوه ای می توانند به شکل غیر پوشش دار استفاده شوند. در حالت پوشش دار یا کپسوله شده از حامل های لیپیدی یا معدنی استفاده می شود. هدف از پوشش دار یا کپسوله کردن انتقال اسیدها به بخش های پایینی دستگاه گوارش جوجه ها می باشد. در این روش سلولهای اپیتلیالی دستگاه گوارش می توانند در معرض اسیدها قرار گیرند و ترکیب میکروبهای روده ای می توانند بطور بالقوه ای بوسیله عمل اسید اصلاح شوند. در مورد محصولات پوشش دار باید در انتخاب ترکیبات اسیدی ایده آلی دقت شود، بطوریکه اثرات متقابل پیچیده از فعالیت ساده ضدمیکروبی می توانند نقش بیشتری داشته باشند

نشان داده شده که اسید بوتیریک پوشش دار در کنترل کلنیزه شدن سالمونلا در مقایسه با اسید فرمیک و بخصوص اسید استیک پوشش دار بهتر می باشد. مشخص شده که اسید بوتیریک بیان ژن سمیت زا و تهاجم سالمونلا به سلولهای اپیتلیال را در آزمایشگاه کاهش می دهد ولی اسید استیک اثرات متضادی دارد

 

مکانیسم عمل ( اثرات مرتبط با فعالیت ضد میکروبی ( Ricke,S.C(2003))

اولین اثر اسیدهای آلی در حیوانات مزرعه مرتبط با محافظت کننده غذایی است . اسیدهای آلی از قبیل سوربیک و پروپیونیک اسید، کاربرد طولانی در کنترل فساد غذایی دارند . فعالیت اسیدهای آلی روی میکروفلورای دستگاه گوارش خیلی مشابه است در هر مورد اسید، جمعیت میکروبی را مطابق با طیف فعالیت ضد میکروبی اش تغییر می دهند . برای مواد خوراکی بیشتر کنترل رشد قارچی غالب است در صورتی که در دستگاه گوارش جمعیت تأثیرپذیر عمدتاً باکتریهایی هستند که رشدشان بیشتر تحت تأثیر شرایط اسیدی است. باید تاکید شود که مکانیسم عمل اسیدهای آلی کاملاً متفاوت از اسیدهای غیرآلی مثل Hcl است .

اهمیت pH پایین روی فعالیت ضد میکروبی اسیدهای آلی می تواند بوسیله اثر آن روی تفکیک اسید باشد. در pH پایین بیشتر اسید آلی به شکل تفکیک نشده وجود خواهد داشت . اسیدهای آلی تفکیک نشده لیپوفیلیک(چربی دوست) بوده و از طول غشاء های باکتریها و کپک ها عبور می کنند. در سلول باکتری pH بالاتر در سیتوپلاسم باعث تفکیک اسید شده و در نتیجه سبب کاهش pH محتویات سلولی و در هم گسیختن واکنش های آنزیمی و سیستم های انتقال مواد مغذی می شود.  علاوه براین، فرآیند انتقال پروتون آزاد به خارج از سلول نیازمند صرف انرژی است که این باعث کاهش قابلیت دسترسی انرژی برای رشد و تکثیر باکتری ها می شود.

 

اسیدهای آلی و تحریک مقاومت اسیدی:

 

بیش از 60 سال است مشخص شده که باکتریها دارای توانایی های متابولیکی جهت پاسخ به pH خارجی پایین می باشند . همچنین اخیراً ملاحظه شده که باکتریهای حساس به اسید می توانند بوسیله تحریک یک پاسخ مقاومت اسیدی به استرس اسیدی سازگار شوند . این پاسخ اساساً شامل رشد میکروارگانیسم حساس به اسید در یک pH محیطی نسبتاً پایین است که متعاقباً منجر به افزایش شانس زندمانی آنها در شرایط اسیدی کشنده می گردد . این عادت پذیری اجازه می دهد که ژنهای درگیر در پاسخ مقاومت اسیدی تحریک و سنتز یک سری از پروتئین های شوک اسیدی صورت گیرد که اینها در شرایط بیش از حد اسیدی نقش محافظتی دارند. سیستم های مقاومت به اسید متعدد که از نظر فیزیولوژیکی مشخص شده اند در پاتوژنهایی مثل سالمونلا و ای کولای شناسایی شده و بعنوان مکانیسم های فاز تأخیر و ایستا ( بدون تغییر ) طبقه بندی شده اند.

 

پروبیوتیک ها (Probiotics)( Paterson,J. A and K.M.Burkholder(2003).)

 

   پروبیوتیک ها افزودنی های غذایی میکروبی هستند که از طریق بهبود تعادل میکروبی روده تاثیرات سودمندی ( از جمله افزایش رشد و بهبود روند هضم غذا ) بر روی طیور دارند. امروزه این محصول برای تحریک دستگاه ایمنی و پیشگیری ابتلا به بسیاری از بیماری ها به کار گرفته  می شود. معنی واژه یونانی پروبیوتیک، ″برای زندگی″  میباشد. پروبیوتیک ها ، میکروارگانیسم های زنده ای هستند که نه از طریق نابود سازی میکروارگانیسم های موجود بلکه با ایجاد و تقویت میکروارگانیسم های مفید موجود در دستگاه گوارش ، موجبات حفظ سلامتی یا افزایش رشد را در دام و طیور فراهم می آورند. از دیگر مزایای این محصول این است که بقایای آن در محصولات تولیدی نمی ماند که برای مصرف کننده ها خطر ساز باشد و از طرف دیگر مقاومت باکتریایی نیز ایجاد نمی کند . پروبیوتیک ها می توانند به شکل قرص ، گرانول یا خمیر به کار روند . آنها همچنین به صورت مستقیم از دهان یا همراه آب آشامیدنی یا غذا مصرف می شوند. معمولترين ميكروارگانيسم هاي پروبيوتيك به سه گروه باکتریها، قارچها و مخمرها تقسیم می شوند. بعضي ازاین میکروارگانیسم ها سويه هاي انتخابي باكتريهاي لاكتوباسيلوس و بيفيدوباكتريوم هستند. اگرچه سويه هايي از انتروكوكوس، استرپتوكوكوس و اي كولاي نيز براي اين منظور استفاده مي شوند. ازمخمرها، ساکارومیسس سروزیزیه، ساکارومیسس بولاردی و کاندیدا اینتولایس را می توان نام برد. اكثر باكتريهاي لاكتوباسيلوس و بيفيدوباكتريوم بی خطر تشخيص داده شده اند، اگرچه بجز استرپتوكوكوس و انتروكوكوس ساير باكتريهاي مولد اسيد لاكتيك بندرت براي انسان و حيوان بيماريزا هستند و کاربرد آنها از دير باز در تهيه محصولات غذايي بدون ايجاد اثرات سوء به اثبات رسیده است.

 

 

اثرات سودمند به کارگیری پروبیوتیک :

 1- بهبود رشد.

 2- بهبود بکارگیری غذا .

 3- افزایش تولید.

4- بهبود وضعیت سلامتی.

 

 مکانیسم اثرپروبیو تیک ها به چند شکل است :

1 ) حفظ جمعیت میکروبی مفید در دستگاه گوارش:

الف – رقابت برای متصل شدن به جایگاه های اتصال موجود در سلول های بافت پوششی روده.

ب – رقابت برای دریافت مواد مغذی یا سوبستراها.

ج – چسبیدن به میکروارگانیسم های بیماریزا و کمک به حذف آنها از بدن میزبان.

د – تولید ترکیبات ضد باکتری.

 

2) افزایش میزان دریافت غذا و بهبود هضم آن:

الف – نقش فلور روده.                         

 ب – متابولیسم مواد مغذی.                          

 ج – افزایش ماندگاری مواد مغذی.

د – سنتز ویتامین ها.                              

 ه – تحریک اشتهاء

.

3) تغییر در متابولیسم باکتریایی :

الف – فعالیت آنزیم های گوارشی و باکتریایی.

ب – کاهش تولید آمونیاک و فعالیت آنزیم اوره آز.

 

4 ) تحریک سیستم ایمنی :

الف – تحریک تولید پادتن ها.

ب – افزایش فعالیت سلول های بیگانه خوار.

ج – افزایش سطح پروتئین تام سرم و بالارفتن نسبت گلبولین ها و آلبومین ها.

د – افزایش تعداد گلبول های سفید.

ه – ترغیب و افزایش مقاومت لمفوسیت هایT  و افزایش تولید پادتن های ضد سالمونلا.

 

5 ) خنثی کردن انتروتوکسین ها.

 

تفاوت عملکرد آنتی بیوتیک ها و پروبیوتیک ها را می توان اینگونه بیان کرد که پروبیوتیک ها برخلاف آنتی بیوتیک ها دارای اثرات خاصی است که :

1 – میکروفلور دستگاه گوارش را که در اثر به کار بردن آنتی بیو تیک ها یا محرک های رشد ناکار آمد شده است را بازسازی می کند .

2 – سیستم ایمنی طبیعی مرغ را برمی انگیزد و افزایش می دهد .

3 – در رقابت با باکتری های بیماری زا بر سر مواد مغذی و فضا، آنها را حذف می کند.

4 – با تولید آنزیم ها و ویتامین ها کارآیی دستگاه گوارش برای هضم خوراک را می افزاید.

5 –pH   روده را کاهش می دهد و از استقرار باکتری ها بیماری زا مانند ای کولای و          سالمونلا پیشگیری می کند.

6 – پادزهرهایی تولید میکند که ویژگی ضد میکروبی علیه باکتر های بیماری زا دارند.

 

هدف اصلی استفاده از پروبیوتیک ها، جلوگیری از تکثیر عوامل بیماری زا در دستگاه گوارش طیور می باشد. برخی از تحقیات از خود باکتری و بعضی دیگر از اسپور باکتری ها برای آزمایش های خود استفاده کرده اند.

لاراگون و همکاران نشان دادند که مصرف دهانی (Oral) اسپور های باسیلوس سوبتیلیس می تواند جمعیت روده ای اشرشیا کولی  O78:K80را کاهش دهد. این نتایج وقتی حاصل شد که 24 ساعت بعد از مصرف اسپور ها، جوجه ها تحت چالش قرار گرفتند. اما این نتایج 5 روز بعد از مصرف اسپور های باسیلوس سوبتیلیس مشاهده نشد. عدم توانایی اسپور ها در جلوگیری از رشد  اشرشیا کولی  5 روز بعد مصرف آنها، شاید به دلیل کاهش تعداد اسپور های حاضر در روده در طول این مدت باشد و اینکه در روز اول سطوح کافی اسپور برای محافظت از روده وجود داشت. در مطالعه ای دیگر برای یافتن اثر اسپور باسیلوس سوبتیلیس بر سالمونلا انتریتیدیس و کلستریدیوم پرفرینجنس در جوجه های گوشتی، لاراگون و وودوارد نشان دادند که اسپور ها فقط وقتی می توانند جمعیت این دو پاتوژن را کاهش دهند که 24 ساعت قبل از چالش جوجه ها به این عوامل بیماری زا مصرف شوند. آنها نتیجه گرفتند که برای توزیع مناسب اسپور ها در سطح گله و کارایی بهتر، روش دادن اسپور ها با آب آشامیدنی بهتر است. زیرا در این روش اسپور ها راحت تر در سالن پخش می شوند و می توانند هر روز به آنها دسترسی داشته باشند.

در مطالعات باکتری های بدون اسپور، بیشتر از سویه های  لاکتوباسیلوس استفاده شده است که بیفیدو باکترها رایج ترین آنها هستند. جین و همکاران اثر 12 ایزوله ی لاکتوباسیلوس را بر5 سویه ی سالمونلا مورد آزمایش قرار دادند. آنها فهمیدند که همه ی 12 ایزوله ی لاکتوباسیلوس از رشد سویه های مورد آزمایش سالمونلا جلوگیری کردند اثر مخلوط لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و  استرپتوکوکوس فوزیومرا بر جمعیت کامپلیوباکتر ژژنی در جوجه های گوشتی بررسی کردند. آنها فهمیدند که جوجه هایی که مخلوط پروبیوتیک را دریافت کرده بودند، دارای جمعیت کامپلیوباکتر ژژنی کمتری بودند. از اثرات پروبیوتیک ها در مرغان تخم گذار می توان به، افزایش مصرف خوراک، افزایش وزن تخم مرغ و وزن تخم تولیدی گله و کاهش کلسترول تخم مرغ نام برد.

 

 

 پری بیوتیک ها(Prebiotics)( Paterson,J. A and K.M.Burkholder(2003))

 

  همانطورکه قبلا اشاره شد، محيط روده داراي تنوع بسيار بالايي از باکتريهاست که هر دسته با عملکردي متفاوت بر ميزبان اثر مي گذارند. تسريع در بلوغ دستگاه گوارش، سلامتي دستگاه گوارش، مقابله عليه بعضي از عوامل بيماريزا و تقويت سيستم ايمني، از جمله اين عملکردها مي باشند. نتايج مطالعات مختلف نشان داده است که جيره، قوي ترين عامل تعيين کننده ساختار جمعيت باکتريايي دستگاه گوارش است، بنابراين تا حدي مي توان به وسيله اجزاي جيره جمعيت ميکروبي دستگاه گوارش را از باکتريهاي مضر به سمت باکتريهاي مفيد تغيير داد.

  پری بيوتيک ها مواد خوراکي غير قابل هضم هستند که از طريق تحريک رشد يا فعاليت يک يا تعدادي محدودي از گونه هاي باکتريايي مفيد همچون لاکتوباسيل ها و بيفيدوباکتريوم( که هدف آنها بهبود سلامت ميزبان است)، می توانند بطور موثر بر ارتقا سلامتي ميزبان تاثير بگذارند . جوجه هاي جوان نسبت به تهاجم عوامل بيماريزا بسيار آسيب پذير مي باشند، بنابراين بايد هرچه سريعتر جمعيت ميکروارگانيسم هاي مفيد در سيستم گوارشي آنها شکل بگيرد. فولر پری بيوتيک را اينگونه تعريف کرده است که: هر جزئي از غذا که وارد روده بزرگ مي شود، مي تواند به نوعي پری بيوتيک باشد. اليگوساکاريدهاي غيرقابل هضم، در مقابل آنزيم هاي گوارشي بزاق و روده مقاومت مي کنند و در کولون توسط باکتريهاي بي هوازي تخمير مي شوند.

 

منابع پری بيوتيکها:

1)     منابع طبيعي: ميوه ها ، غلات و سبزيجات.

2)     منبع سنتتيک: تخمير ساکارزو آب با آسپرژيلوس نيجر.

3)     توليدات تجاري: فروکتواليگوساکاريد ها و اليگوساکاريدهاي غيرقابل هضم.

 

مشخصات يک پری بيوتيک مناسب:

1) توسط آنزيمها يا بافتها، هيدروليز يا جذب نشود.

2) به صورت انتخابي سبب توسعه و رشد يک يا دسته ي خاص از باکتريهاي مفيد شود.

3) سبب تغيير مناسب در فلور ميکروبي و افزايش فعاليت آن فلور شود.

4) سبب تحريک مناسب سيستمهاي دفاعي ميزبان براي مقابله با عوامل بيماريزا شود.

 

 

اثرات سودمند پری بيوتيک ها(Paterson,J. A and K.M.Burkholder(2003).):

1- توسعه پرزهاي روده.

پرزها نقش مهمي در فرايند هضم و جذب مواد غذايي در روده کوچک دارا مي باشند. اين پرزها در هنگام خروج جوجه از تخم توسعه چنداني نداشته و در 10 روزگي به حداکثر توان جذب خود خواهند رسيد. با افزايش سطح پرزها ميزان تماس ديواره روده با مواد غذايي افزايش مي يابد. افزودن پربيوتيک به جيره طيور تازه هچ شده، با افزايش اندازه و سطح پرزها، موجب بهبود فعاليت لوله گوارشي مي گردد که اين امر بدليل افزايش توليد متابوليت هاي باکتريايي، از جمله اسيدهاي چرب فرار، مي باشد.

2) افزايش جذب کلسيم.

مکانيسم هاي مختلفي در مورد جذب کلسيم، تحت تاثير پربيوتيک ها پيشنهاد شده است. از جمله مي توان به موارد زير اشاره کرد:

·   تخمير پربيوتيک هايي همچون اينولين، سبب توليد مقادير زيادي اسيدهاي چرب کوتاه زنجيره و در نتيجه کاهش pH کولون مي شود. اسيدي شدن محيط باعث افزايش محلوليت کلسيم شده و در نتيجه ميزان جذب آن افزايش مي يابد.

·   فيتات موجود در گياهان به ميزان زيادي وارد کولون شده با کاتيون هايي همچون کلسيم توليد کمپلکس هاي نامحلول مي کند، تخمير باعث متابوليسم باکتريايي فيتات شده و به اين ترتيب کلسيم براي جذب در دسترس قرار خواهد گرفت.

3) افزايش باکتري هاي توليدکننده اسيد لاکتيک.

دستگاه گوارش تک معده ايها قابليت هضم کربوهيدرات هاي پيچيده اي همچون مانواليگوساکاريدها ندارد اما اين مواد مي توانند به عنوان منبع انرژي توسط باکتري هاي اسيد لاکتيک مورد استفاده قرار گيرند. افزودن فروکتواليگوساکاريدها و مانواليگوساکاريدها به جيره سبب افزايش جمعيت باکتري هاي توليد کننده اسيد لاکتيک، همچون لاکتو باسيلوس و بيفيدوباکتريا مي شود. پترسون و همکاران گزارش کردند که با افزودن فروکتو اليگوساکاريدها به جيره جوجه هاي گوشتي جوان ميزان جمعيت لاکتوباسيلي و بيفيدوباکتريا به ترتيب 7 و 24 برابر افزايش يافته است. بيفيدوباکتريا به دليل داشتن آنزيم بتا- فروکتوزيداز، به آساني فروکتو اليگو ساکاريدها را تخمير مي کند.

4) تقويت و بهبود سيستم ايمني

سيستم ايمني نخستين مکانيسم دفاعي حيوانات به هنگام مواجهه با بيماري هاي عفوني مي باشد.

فاکتورهاي تغذيه اي محرک سيستم ايمني و واکسن ها به سبب افزايش ايمني اکتسابي و کاهش استرس هاي ايمونولوژيک، تاثير مثبتي روي رشد دارند. بعضي باکتري هاي گرم منفي به هنگام حضور مانواليگوساکاريدها به جاي اينکه به سلول هاي پوششي ديواره روده متصل شوند، با اتصال به مانواليگوساکاريدها و بدون کلوني شدن محيط روده را ترک مي کنند. سویج و همکاران درسال 1996 گزارش کردند، تغذيه بوقلمون ها با جيره هايي حاوي 11/0 درصد مانو اليگوساکاريد، سبب افزايش ايمونو گلوبينG پلاسما و ايمونوگلوبينA صفرا دربوقلمون مي شود.

افزايش توليد آنتي بادي به هنگام مصرف مانو اليگوساکاريدها، به علت توانايي سيستم ايمني براي پاسخ به مواد آنتي ژني بيگانه قابل پيش بيني مي باشد.

5) کاهش سندرم آسيت.

در دهه 1950 ميلادي جوجه هاي گوشتي براي رسيدن به وزن کشتار تا سن 14 هفتگي نگهداري مي شدند، اما اين دوره در حال حاضر به 6 هفته کاهش يافته است. با انتخاب ژنتيکي در جوجه هاي گوشتي در جهت رشد بيشتر و بهبود ضريب تبديل، نياز به اکسيژن براي رشد، افزايش يافته است، اما ظرفيت تنفسي شش ها، پاسخگوي اين نياز شديد نمي باشد و امکان بروز کمبود اکسيژن و آسيت وجود خواهد داشت. بر اساس گزارش بالوگ بروز آسيت در گله جوجه هاي گوشتي سبب مرگ حدود 5 درصد از پرنده ها در دوره پرورشي مي شود. با فرض اينکه ساليانه 40 ميليارد قطعه جوجه گوشتي در سرتاسر دنيا پرورش يابند، اين ميزان تلفات، عدد بسيار بزرگي خواهد بود. مقدار نياز اکسيژن در دستگاه گوارش طيور مشخص نشده است، اما اين مقدار در ساير تک معده اي ها محاسبه شده است. براي مثال در خوک که دستگاه گوارش، 5 درصد کل وزن بدن را تشکيل مي دهد، نياز اکسيژن 25 درصد از کل نياز بدن مي باشد. دی سانتوز و همکاران با بررسي اثر پربيوتيک در جوجه هايي که تحت شرايط کمبود اکسيژن قرار گرفته بودند، مشخص نمود که مصرف پربيوتيک سبب کاهش اثر هيپوکسي و کاهش بروز آسيت مي شود.

به نظر مي رسد پری بيوتيک ها با کمک به بهبود سلامتي روده و توسعه جمعيت باکتري هاي غيرهوازي، سبب کاهش مصرف اکسيژن توسط بافت روده شده و اکسيژن بيشتري براي ساير بافتها در دسترس قرار گيرد.

          

اثر ارتفاع و پری بيوتيک بر بروز آسيت در جوجه هاي گوشتي(Paterson,J. A and K.M.Burkholder(2003).).

 

 

اثرات L-Carnitin بر عملکرد رشد،ترکیب لاشه و متابولیسم چربی در جوجه های گوشتی نر(Z. R. Xu. et al.2003 Poultry Science 82:408–413 )

آزمایشات تغذیه ای نشان داد که L -کارنیتین اثر معنی داری بر افزایش وزن روزانه یا ضریب تبدیل نداشت. مکمل با L- کارنیتین(بیشتر از 25 میلی گرم در کیلوگرم) در جیره تولید ماهیچه سینه(P<./05) و درصد چربی خام ماهیچه را افزایش و درصد چربی شکمی را کاهش داد(P<./05).

نتایج این مطالعه نشان می دهد که کارنیتین می تواند ذخیره چربی زیر جلدی را به وسیله کاهش فعالیت  آنزیم ها کاهش دهد و چربی درون ماهیچه ای را با کاهش فعالیت کارنیتین پالمیتیل ترانسفراز I در ماهیچه های سینه افزایش دهد.

 

 

باکتریوفاژها(Bactriophage) (Huff,W. E,et al. 2005)

 

در سالهای 1915 و 1917 میلادی دو دانشمند به نامهای توورت و هرله در ضمن آزمایشات خود بطور اتفاقی به وجود این فاژها پی بردند. این دانشمندان ضمن رشد باکتریهای مختلف در محیطهای کشت مایع (مثل آبگوشت) متوجه مردن و یا لیز شدن خودبه‌خود باکتریها شدند. این دو دانشمند پس از مطالعات کوتاه مدت و با صاف نمودن این محیطهای حاوی فاژ توسط فیلترهای باکتریولوژی وجود این باکتریوفاژها را اثبات کردند.

 تقسیم‌بندی فاژها: باکتریوفاژها را امروزه برحسب نوع جنس آنها در گروههای مختلف تقسیم‌بندی می‌کنند. باکتریوفاژها نیز نظیر سایر ویروسها از یک اسید نوکلئیک و کپسید تشکیل شده‌اند، ولی در بعضی از فاژها قسمتهای مختلف دیگری مثل دم ، غلاف روی دم ، پایه انتهایی و رشته‌های خار مانند نیز دیده می‌شود. امروزه باکتریوفاژها را برحسب نوع و شکل در 6 گروه تقسیم‌بندی می‌کنند:

1)     فاژهای دم‌دار با غلاف کوتاه شونده

2)     فاژهای دم‌دار با دم دراز بدون غلاف

3)     فاژهای بادم کوتاه و بدون غلاف

4)     باکتریوفاژهای بی‌دم با کپسومر بزرگ

5)     باکتریوفاژهای بی‌دم با کپسومر کوچک

6)      فاژهای میله مانند یا فیلامانتوز

 

مراحل ورود و تکثیر فاژها:

مرحله تماس و یا جذب فاژ بر روی سلول باکتری : در فاژهای دم‌دار زواید دم در چسبیدن فاژ بر روی سلول باکتری نقش دارند. البته فعالیت لیزوزومها برای بوجود آوردن سوراخ یا نقطه‌ای در روی دیواره باکتری نیز ضروری است. در فاژهای بی‌دم بعضی از کپسومرهای موجود در روی کپسید فاژ این عمل را انجام می‌دهند. برای انجام عمل جذب در محیط حاوی باکتری و فاژ اختصاصی آن وجود املاحی نظیر کلرید سدیم یا کلرید کلسیم الزامی است.

مرحله ورود فاژ به داخل باکتری: در فاژهای گروه اول اسید نوکلئیک داخل کپسید با کوتاه شدن غلاف روی دم و ورود قسمتی از دم به دیواره باکتری ، از راه کانال دم وارد باکتری می‌شود. برخلاف ویروس‌های انسانی و حیوانی فقط اسید نوکلئیک وارد شده و بقیه زواید در بیرون از سلول باکتری باقی می‌مانند. یعنی مرحله uncoating در تکثیر سایر ویروس‌ها یعنی خروج اسید نوکلئیک از کپسید در فاژها ضمن ورود آنها به داخل باکتری صورت می‌گیرد.

بیوسنتز : در این مرحله اسید نوکلئیک فاژ، کلیه اعمال سنتز خود را برعهده گرفته و این اعمال را در داخل باکتری کنترل می‌کند. اول mRNA و پروتئینهای اولیه را سنتز می‌کند که اینها خاصیت آنزیماتیکی دارند و برای ساخته ‌شدن اسید نوکلئیک جدید بکار می‌روند و پس از آن mRNA و پروتئینهای ثانویه را سنتز می‌کند که در ساختمان فاژهای جدید بکار خواهند رفت.

رسیدگی کامل: در این مرحله اسید نوکلئیک تولید شده به حالت فشرده در آمده و توسط کپسومرها احاطه می‌شود و بالاخره کپسید تشکیل پیدا کرده و در داخل آن قرار می‌گیرد. همزمان با این اعمال دم فاژها نیز ساخته می‌شود و در روی کپسید به محلهای مخصوص به خودشان می‌چسبند و آرام آرام فاژهای جدید تشکل می‌یابند.

 

موفقيت اوليه آزمايشگاهي در مورد استفاده از باكتري خوارها (باكتريوفاژ) مي تواند روش ديگري را در پيشگيري و درمان بيماري هاي دامي مطرح نمايد. باكتري خوارها، ويروس هايي هستند كه موجب عفونت باكتري شده و آنها را از بين مي برند. يك فاژ خاص معمولاً مي تواند يك يا چندگونه مرتبط از باكتري را عفوني سازد

دانشمندان تعدادي از باكتري خوارها را جداسازي نموده اند كه نژاد خاصي از اشرشيا كلي مورد هدف قرار مي دهند. فيزيولوژيست هاي طيور معتقدند برخي از بيماري هاي طيور توسط اشرشيا كلي ايجاد مي شود. آنها از نژاد 02 باكتري اشرشيا كلي، براي ايجاد عفونت كيسه هوايي در جوجه هاي گوشتي، استفاده كردند. زماني كه يك باكتري خوار قبلاً با اين باكتري مخلوط شده باشد، مبارزه جوجه هاي گوشتي با اين باكتري تسهيل و تسريع شده و حيوانات از عفونت تنفسي مصون مي مانند. دانشمندان، بيماري عفونت كيسه هوايي را بدين علت انتخاب كردند، كه معالجه آن بسيار مشكل مي باشد. در عين حال ممكن است نژادهاي باكتري خوار ديگري پيدا شوند كه براي حمله به باكتري مناسب تر باشند.

 

 اما تحقيقات در مورد استفاده هاي درماني آنها در خارج از اروپاي شرقي به طور قابل ملاحظه اي متوقف شد كه دليل اين امر استفاده گسترده از داروهاي آنتي بيوتيك، در دهه 1940 مي باشد. محققان در مرحله ديگري از تحقيقاتشان به اثرات فاژها نه تنها در پيشگيري بلكه در درمان عفونت طيور پرداخته اند. اين تحقيقات نشانگر آن است كه باكتريوفاژها مي توانند به عنوان جايگزين آنتي بيوتيك ها در درمان طيور به كار روند.

آنتی بادی ها (Antibodies)

 

در اوایل دهه ی 1980، دانشمندان به استفاده از آنتی بادی ها بعنوان ابزاری برای افزایش رشد حیوانات علاقمند شدند. در آن زمان تنها ابزار و منبع تولید آنتی بادی، زرده ی تخم مرغ بود. بر اساس یک نگاه اجمالی به تاریخ، ابتدا استفاده های غیر خوراکی زیادی از تخم مرغ در صنایع تولید چسب، شامپو، لوازم آرایشی و غیره می شد. در آن اواخرتکنولوژی خالص سازی پروتئین های تخم مرغ نیز مرسوم شد و نشان داد که تخم مرغ محصول بسیار پر ارزشی است. در جدول زیر مقدار و ارزش برخی از پروتئین های خالص انتخاب شده ی یک تخم مرغ که توسط تحقیقات علمی مشخص شده را می بینید.

مقدار و ارزش برخی از پروتئین های انتخابی یک تخم مرغCook, M. E(2004).).

 

- ارزش کل پروتئین های خالص انتخاب شده از تخم مرغ تقریبا 2034 دلار امریکا می باشد.

В- مقدار پروتئین در واقع مقداری است که از 50 گرم بخش قابل خوردن تخم مرغ بدست آمده. 

(Cook 2004).

 

تخم مرغ یک منبع غنی از پروتئین های ارزشمند است که هر کدام وظیفه ی بیولوژیکی منحصر بفردی دارند. تلاش های موفقیت آمیزی برای استفاده تجاری از برخی پروتئین های منتخب شده است. برای مثال آویدین بدلیل تمایل زیادی برای باند شدن به بیوتین دارد، در آزمایش های ایمنی شناسی کاربرد فراوان دارد. قیمت هر کیلوگرم لیزوزیم به پول امریکا 150 دلار است و بیشتر در کارخانجات تولید مشروبات الکلی مورد استفاده قرار می گیرد و اساس استفاده ی آن در این صنایع، کاهش دادن مصرف نگهدارنده هایی مثل سولفیت می باشد(Cook, M. E(2004).).کارهای اولیه صرف تولید و خالص سازی آنتی بادی ها در مرغ های مادر صورت گرفت، زیرا آنها می توانند آنتی بادی ها را به سادگی به زرده ی تخم مرغ انتقال دهند و باعث افزایش بهره وری نتاج خود شوند. به طور ساده برای رسیدن به این هدف، یعنی یک آنتی بادی ویژه، ابتدا آنتی ژن آن را به مرغ مادر تزریق می کنند. سپس آنتی بادی آن در بدن مرغ ساخته شده و به زرده ی تخم مرغ انتقال می یابد. در این مرحله، فاز خالص سازی و تولید انبوه آغاز می شود. در اوایل کار، نیاز به نگهداری انفرادی مرغ های مادر در سراسر طول دوره ی تخمگذاری و روش های کنترل تیتر آنتی بادی، این روش را با مشکل مواجه کرده بود. امروزه از این آنتی بادی ها (که در ادمه توضیح داده خواهد شد) به عنوان ابزاری برای بهبود رشد و راندمان خوراک در تغذیه حیوانات(که بیشتر در سطح آزمایشی است) استفاده می کنند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 انواع آنتی بادی ها:

1) آنتی بادی های ضد نوروپپتید ها:

  کلاسینگ و همکاران نشان دادند که تحریک سیستم ایمنی باعث کاهش اشتها و در نهایت کاهش رشد خواهد شد. ماکروفاژها در پاسخ به عوامل بیماری زا، اینترلوکین یک   آزاد می کنند و اینترلوکین- 1 از طرفی باعث افزایش تکثیر لنفوسایت ها و از طرف دیگر باعث آزاد شدن پپتید های روده ای از جمله  CCK می شود. CCK با ارسال پیام به مغز، ایجاد کم اشتهایی می کند و در پی آن کاهش رشد دیده خواهد شد.آنتی بادی های ضد CCK، که توسط جیره به حیوانات داده می شود، با بلوکه کردن CCK می توانند جلوی این کم اشتهایی را بگیرند .

 

2) آنتی بادی های ضد فسفولیپاز A2 : Cook, M. E(2004).

عوامل بیماری زا در روده با تولید و آزادسازی آنزیم فسفولیپاز A2 در محیط روده و اثر این آنزیم بر فسفولیپیدهای غشاء دیواره ی سلولی، باعث تولید آراشیدونات می شوند. آراشیدونات پیش ساز ایکوزانوئید ها (مثل پروستاگلندین ها، لوکوترین ها و غیره) می باشند که مواد اخیر دیواره ی روده را  ملتهب می کنند و از این طریق در جذب مواد مغذی هضم شده اختلال ایجاد خواهند کرد. آنتی بادی های ضد فسفولیپاز A2 جلوی آزادسازی آراشیدونات از غشاء روده را می گیرند.

 

 

 

باکتریوسین ها (Bactriocins): Joerger, R. D(2003).

 

ترکیبات پروتئینی هستند که توسط برخی از باکتری ها تولید می شوند و می توانند برای سویه های دیگر کشنده باشند. بر اساس وزن مولکولی به دو گروه اصلی طبقه بندی می شوند: 1- پپتید هایی که فقط دارای 19 تا 37 اسید آمینه اند.2- پپتید هایی که وزن مولکولی آنها از 90000 دالتون بیشتر است. در مقایسه با آنتی بیوتیک ها، باکتریوسین ها هم طبیعی ترند و هم پیشینه ی قدیمی تری دارند و در بسیاری از خوراک ها وجود داشته و دارند.

نایسین یکی از همین باکتریوسین ها است که توسط باکتری های تولید کننده ی اسید لاکتیک تولید می شود. نایسین و دیگر باکتریوسین ها کانون توجه خیلی از محققین شده و اثرات مفید آنها روی سلامت انسان و صنعت غذا به اثبات رسیده است. در بیشتر موارد تولید و فعالیت باکتریوسین ها فقط در سطح آزمایشگاهی نشان داده شده است. مدارک موجود در مورد نقش باکتریسین ها در سیستم های طبیعی مثل دستگاه گوارش، خیلی جزئی و مبتنی بر شرایط گوناگون هستند. مشاهدات آزمایشگاهی مربوط به بسیاری از باکتری های روده مثل فوزوباکتریوم مورتیفروم که از سکوم مرغ جدا شده انددر مورد اینکه این باکتری ها قادر به ساخت باکتریسین های مختلفی هستند، از این تصور حمایت می کند که باکتریوسین ها برای بقا در روده و حفظ میکروفلور مناسب آن می توانند مفید واقع شوند. داده های برخی از آزمایش های انجام شده در این حوزه پیشنهاد می کنند که باکتریوسین ها بر اکولوژی میکروبی دستگاه گوارش تاثیر دارند. برای مثال، یک سویه ی اشرشیا کولای پرندگان برای تولید باکتریوسینی به نام مایکروسین 24 مهندسی ژنتیک شده است و توانسته شمار سالمونلا تیفی موریوم را در دستگاه گوارش کاهش دهد. مایکروسین 24 را می توان به صورت متناوب و همراه با آب آشامیدنی به پرندگان داد.

 باکتریوسین تولید شده توسط انتروکوکوس فوزیوم (سویه J 96) در چینه دان پرندگان، توانسته است جلوی رشد سالمونلا پلوروم را بگیرد. گانزل و همکاران نشان دادند که لاکتوباسیلوس سورواتوس ، تولید کننده ی باکتریوسین کورواسین می تواند جلوی رشد E coli و لیستریا اینوکوآ را در معده و روده ی کوچک بگیرد.

 

همانند بعضی از ترکیبات ضد میکروبی، باکتری ها بعد از یک مدت در مقابل باکتریوسین ها مقاوم می شوند.

مکانیسم عمل:

مکانیسم عمل همه ی باکتریوسین ها مشخص نیست اما اکثر آنها با وزن مولکولی پایین، باعث ایجاد اختلال در غشاء باکتری ها می شوند. اما در این صورت نیز باکتری با ایجاد تغییر در ساختار غشایی خود، نسبت به باکتریوسین هدف مقاوم می شود.

در کل هزینه ی زیاد باکتریوسین های خالص مانع استفاده معمول از آنها شده است. زیرا آنها را از طریق کشت باکتری های خالصی و با تکنیک های مهندسی ژنتیک بدست می آورند.

 

کروم Z. Krejpcio (2001)    

اثرات مکمل کروم با توجه به پتانسیلی که برای ایجاد حساسیت سلول ها به انسولین دارد بر روی توزیع دوباره چربی ، پروتئین و آب بدن می باشد.

پیشنهاد شده است اثرات مثبت کروم پیکولینات بر روی ترکیب بدن از طریق تواناییش در بهبود استفاده از انسولین است که آن هم سبب  کاهش ذخیره ی چربی در بدن و بهبود وارد شدن گلوکز و اسید های آمینه در سلول های ماهیچه ای می شود.

گزارش شده است که کروم سبب افزایش توده ماهیچه ای بدن در افرادی که ورزش می کنند به خصوص فوتبالیست ها می شود.

با این حال تعدادی از مطالعات این مشاهدات را حمایت نمی کنند.

بیشتر مطالعاتی که بر روی 130 نفر که 400 میکروگرم کروم به شکل کروم پیکولینات و پلاسبو انجام شد به صورت معنی داری درصد چربی بدن و چربی توده ماهیچه را بدون کاهش در اجزای بدون چربی توده ماهیچه کاهش داد. نتایج مشابهی به وسیله ی Evans and Bulbalian et al  گزارش شد.

 

اثر عناصر خاکی کمیاب بر تخمیر میکروبی شکمبه در شرایط in vitro  و هضم غذا

W.Z. Yang , A. Laarman , M.L. He, Q. Liu(2009)

 در سالهای اخیر فشار عمومی به منظور کاهش استفاده از آنتی بیوتیک ها، محرک رشد و افزودنی های شیمیایی در تولیدات دام رو به افزایش بوده است و دانشمندان علاقه مند به پیداکردن فن آوری های جایگزین برای بهبود بازده مصرف غذا و بهبود بهره وری در حیوانات شدند.

هدف از این مطالعه بررسی اثرات عناصر خاکی کمیاب (REE) بر تخمیر شکمبه در شرایط invitro،تولید گاز، سنتز پروتئین میکروبی و هضم غذا بااستفاده از کشت میکروبی آزمایشگاهی در شرایط invitro و تکنیک کشت پیوسته است.

Wehr Rambeck (2005) پیشنهاد کردند که REE مشابه با آنتی بیوتیک ها رشد حیوان را به وسیله افزایش باکتری های مطوب و حذف باکتری های نامطلوب افزایش می دهد.

 

نتایج:

افزایش مکمل در جیره غلظت VFA در کشت میکروبی آزمایشگاهی را افزایش داد، درحالیکه در آزمایش کشت پیوسته، مکمل REE کمترین اثر را بر پروفیل VFA داشت به جزاینکه برای افزایش نسبت بوتیرات با دزهای REE بالا موثر بود. اختلاف بین دوروش آزمایشگاهی را می توان به تفاوت در غلظت REE در محلول انکوباسیون نسبت داد.

مکمل REE فعالیت های باکتری های پروتئولایتیک و فیبرولایتیک شکمبه را بهبود می بخشد.

 

منابع:

1)             Miles,R.d,.G.D Butcher,.P. R. Henry,and R.C.Littell (2006)Effect of Antibiotic Growth Promoters on Broiler Performance, Intestinal Growth Parameters, and Quantitative Morphology. Poult Sci.85:476–485.

2)             Griggs, J. P and J. P. Jacob (2005).Alternatives to Antibiotics for Organic Poultry Production.J. Appl. Poult. Res. 14:750–756.

3)             Gauthier, R(2003).Organic acids and essential oils,a realisteic alternative to antibiotic growth promoters in poultry.JEFO Nutrition INC.,Canada.

4)             Ricke,S.C(2003)Perspectives on the Use of Organic Acids and Short Chain Fatty Acids as Antimicrobials. Poult Sci.82:632–639.

5)             Paterson,J. A and K.M.Burkholder(2003).Application of Prebiotics and Probiotics in Poultry Production.Poult Sci 82:627–631.

6)             Huff,W. E,. G. R. Huff, N. C. Rath, J. M. Balog, and A. M. (2005).Donoghue Alternatives to Antibiotics: Utilization of Bacteriophage to Treat Colibacillosis and Prevent Foodborne Pathogens Poult Sci.84:655–659.

7)             Joerger, R. D(2003). Alternatives to Antibiotics: Bacteriocins, Antimicrobial Peptides and Bacteriophages.Poult Sci .82:640–647.

8)             Cook, M. E(2004). Antibodies: Alternatives to Antibiotics in Improving Growth and Feed Efficiency.J. Appl. Poult. Res. 13:106–119.

9)             Z. R. Xu,1 M. Q. Wang, H. X. Mao, X. A. Zhan, C. H. Hu(2003), Effects of L-Carnitine on Growth Performance, Carcass Composition, and Metabolism of Lipids in Male Broilers. Poultry Science 82:408–413.

10)        Z. Krejpcio(2001)  Essentiality of  Chromium for Human Nutrition and Health. Polish Journal of Environmental Studies Vol. 10, No. 6 399-404.

11)        W.Z. Yang , A. Laarman , M.L. He, Q. Liu(2009) Effect of rare earth elements on in vitro rumen microbial fermentation and feed digestion. Animal Feed Science and technology 148  227-240


دسته بندی :


 

آخرین مطالب

» فاکتورهای مرتبط با لنگش در گاو ( پنجشنبه چهارم اردیبهشت 1393 )
» با اهمیت p value در مقالات اگر آشنا نیستید، آشنا شوید. ( چهارشنبه سوم اردیبهشت 1393 )
» تبریک ( یکشنبه سی و یکم فروردین 1393 )
» مرجع نویسی با نرم افزار ورد 2007 ( یکشنبه سی و یکم فروردین 1393 )
» نژاد راس ( چهارشنبه بیستم فروردین 1393 )
» اثر متقابل استرس و استروئیدهای جنسی ( یکشنبه هفدهم فروردین 1393 )
» حفاظت انجمادی رویان ( یکشنبه هفدهم فروردین 1393 )
» سال نو ( جمعه یکم فروردین 1393 )
» دانلود سوالات آزمون دکترای تخصصی علوم دامی سال 93 ( پنجشنبه بیست و دوم اسفند 1392 )
» زنجیره انتقال الکترون ( شنبه هفدهم اسفند 1392 )
» اولین گردهایی ملی دانشجویان و دانش آموختگان کشاورزی و منابع طبیعی ( شنبه هفدهم اسفند 1392 )
» اثرات تغذیه ای و فیزیولوژیکی بر کمیت و کیفیت لاشه ( یکشنبه یازدهم اسفند 1392 )